Kominki - podział

nagrzewnice olejowe nagrzewnice olejowe
Ze względu na: umieszczenie w pomieszczeniu: zabudowane całkowicie lub częściowo w ścianie kominki wolno stojące tzw.
kozy kominki ceramiczne często mylone z kominkami kaflowymi osłonę paleniska: kominki z wkładem kominowym, tzw.

zabudowane kominki z otwartym paleniskiem paliwo: drewno kominki elektryczne gaz (miejski lub płynny) paliwo płynne etanol (tzw.

biokominki), naftę itp. sposób podawania paliwa stałego kominki z palnikiem retortowym sterowanym automatycznie na pellety kominki na drewno z dokładaniem ręcznym sposób rozprowadzenia ciepła: kominki oddające ciepło tylko do pomieszczenia, w którym stoją kominki z wymiennikiem ciepła: z rozprowadzaniem grawitacyjnym ciepłego powietrza z mechanicznym rozprowadzeniem ciepłego powietrza z płaszczem wodnym wpiętym do instalacji C.O.

lub C.W.U.Źródło: https://pl.wikipedia.org/wiki/Kominek

Ekologiczne aspekty ogrzewnictwa

Ekologia jest bardzo ważna szczególnie ze względu na coraz bardziej destrukcyjny wpływ człowieka na jego środowisko naturalne.

W związku z tym, że emitujemy do atmosfery coraz więcej zanieczyszczeń, a w związku z tym zniszczenie środowiska ciągle postępuje, trzeba podjąć działania, które zapobiegałyby takiej destrukcji.

Jedną z ważniejszych dziedzin, w których potrzebny jest ekologiczny rozwój jest ogrzewnictwo.
Kotły różnego rodzaju są konieczne, aby skutecznie ogrzewać pomieszczenia, jednak trzeba pamiętać o tym, aby nowoczesne urządzenia były jak najmniejszym źródłem groźnych zanieczyszczeń.
Jest to bardzo istotne, gdyż dzięki ekologicznemu podejściu w tej sprawie możemy chociaż trochę zmniejszyć negatywne oddziaływanie człowieka na przyrodę.

Piec węglowy - kilka faktów

Piec węglowy w wykonaniu tradycyjnym ? tzw.

piec izbowy, pozostaje w wielu gospodarstwach domowych głównym źródłem energii cieplnej.

Jest kłopotliwy w eksploatacji, ponieważ: wymaga dostarczenia ciężkiego paliwa (często po schodach), wymaga nadzoru podczas palenia i wygaszania, po rozgrzaniu emituje dużo ciepła, które po zgaszeniu paleniska stopniowo się zmniejsza. Po wieczornym ?napaleniu? rano w pomieszczeniu jest już zimno.
Piec taki zabudowany w kuchni służy jednocześnie do przygotowywania potraw.
Budową tradycyjnych pieców zajmuje się zdun. Niekiedy do dawnych pieców zamiast palenisk węglowych montuje się palniki gazowe.
Znacznie zwiększa to komfort eksploatacji (eliminuje konieczność noszenia ciężkiego paliwa, nadzoru podczas palenia i wygaszania, zapewnia możliwość ponownego zapalenia w każdej chwili, znacznie zmniejsza zanieczyszczenie powietrza, zapewnia łatwą regulację).

Także możliwy jest montaż w takich piecach specjalnych grzałek elektrycznych (ich moc na ogół wymaga zasilania trójfazowego).

Zapewnia to wysoki komfort (możliwe jest zastosowanie zegara sterującego, włączania na określony czas, często po taryfie nocnej, możliwa jest regulacja ? zwykle 3-stopniowa), chociaż piec rozgrzewa się wolniej niż opalany węglem czy (tym bardziej) gazem.Źródło: https://pl.wikipedia.org/wiki/Ogrzewanie#Ogrzewanie_spalinowe.
Dodane: 09-12-2016 12:34

Tagi: ogrzewanie nagrzewnica olejowa nagrzewnice olejowe

Widok do druku:

nagrzewnice olejowe