Jak się tanio i skutecznie dogrzać zimą?

kominkami kaflowymi osłonę paleniska: kominki z wkładem kominowym, tzw. zabudowane kominki z otwartym paleniskiem paliwo: drewno kominki elektryczne gaz (miejski lub płynny) paliwo płynne etanol (tzw. biokominki), naftę it

Dodane: 09-12-2016 12:34
Jak się tanio i skutecznie dogrzać zimą?

Kominki - podział

Ze względu na:

umieszczenie w pomieszczeniu:
zabudowane całkowicie lub częściowo w ścianie
kominki wolno stojące tzw. kozy
kominki ceramiczne często mylone z kominkami kaflowymi
osłonę paleniska:
kominki z wkładem kominowym, tzw. zabudowane
kominki z otwartym paleniskiem
paliwo:
drewno
kominki elektryczne
gaz (miejski lub płynny)
paliwo płynne etanol (tzw. biokominki), naftę itp.
sposób podawania paliwa stałego
kominki z palnikiem retortowym sterowanym automatycznie na pellety
kominki na drewno z dokładaniem ręcznym
sposób rozprowadzenia ciepła:
kominki oddające ciepło tylko do pomieszczenia, w którym stoją
kominki z wymiennikiem ciepła:
z rozprowadzaniem grawitacyjnym ciepłego powietrza
z mechanicznym rozprowadzeniem ciepłego powietrza
z płaszczem wodnym wpiętym do instalacji C.O. lub C.W.U.

Źródło: https://pl.wikipedia.org/wiki/Kominek


Ekologiczne aspekty ogrzewnictwa

Ekologia jest bardzo ważna szczególnie ze względu na coraz bardziej destrukcyjny wpływ człowieka na jego środowisko naturalne. W związku z tym, że emitujemy do atmosfery coraz więcej zanieczyszczeń, a w związku z tym zniszczenie środowiska ciągle postępuje, trzeba podjąć działania, które zapobiegałyby takiej destrukcji. Jedną z ważniejszych dziedzin, w których potrzebny jest ekologiczny rozwój jest ogrzewnictwo. Kotły różnego rodzaju są konieczne, aby skutecznie ogrzewać pomieszczenia, jednak trzeba pamiętać o tym, aby nowoczesne urządzenia były jak najmniejszym źródłem groźnych zanieczyszczeń. Jest to bardzo istotne, gdyż dzięki ekologicznemu podejściu w tej sprawie możemy chociaż trochę zmniejszyć negatywne oddziaływanie człowieka na przyrodę.


Piec węglowy - kilka faktów

Piec węglowy w wykonaniu tradycyjnym ? tzw. piec izbowy, pozostaje w wielu gospodarstwach domowych głównym źródłem energii cieplnej. Jest kłopotliwy w eksploatacji, ponieważ:

wymaga dostarczenia ciężkiego paliwa (często po schodach),
wymaga nadzoru podczas palenia i wygaszania,
po rozgrzaniu emituje dużo ciepła, które po zgaszeniu paleniska stopniowo się zmniejsza. Po wieczornym ?napaleniu? rano w pomieszczeniu jest już zimno. Piec taki zabudowany w kuchni służy jednocześnie do przygotowywania potraw. Budową tradycyjnych pieców zajmuje się zdun.
Niekiedy do dawnych pieców zamiast palenisk węglowych montuje się palniki gazowe. Znacznie zwiększa to komfort eksploatacji (eliminuje konieczność noszenia ciężkiego paliwa, nadzoru podczas palenia i wygaszania, zapewnia możliwość ponownego zapalenia w każdej chwili, znacznie zmniejsza zanieczyszczenie powietrza, zapewnia łatwą regulację). Także możliwy jest montaż w takich piecach specjalnych grzałek elektrycznych (ich moc na ogół wymaga zasilania trójfazowego). Zapewnia to wysoki komfort (możliwe jest zastosowanie zegara sterującego, włączania na określony czas, często po taryfie nocnej, możliwa jest regulacja ? zwykle 3-stopniowa), chociaż piec rozgrzewa się wolniej niż opalany węglem czy (tym bardziej) gazem.

Źródło: https://pl.wikipedia.org/wiki/Ogrzewanie#Ogrzewanie_spalinowe